2012. november 12.

Karamellás madártej



A karamell kedvelőinek ajánlom ezt a selymesen könnyű finomságot.


Hozzávalók

1 l tej
5 tojássárgája
6 + 6 dkg (barna)cukor
2 csapott evőkanál liszt
1 kávéskanál vaníliakivonat

A habhoz
5 tojásfehérje
1 kávéskanál  citromlé
1 teáskanál cukor
csipetnyi só

A tetejére
2 evőkanál (barna)cukor

A tojássárgáját és 6 dkg cukrot habverővel fehéredésig verünk. Hozzáadjuk a lisztet,  a vaníliakivonatot és 1-1,5 dl tejjel csomómentesre keverjük.
Kemény habbá verjük a tojásfehérjét a cukorral, a sóval és a citromlével. Felforralunk 3 dl tejet, takarékra állítjuk a lángot, és evőkanálnyi adagokat szaggatunk a tejbe a habból, amelyet mindkét oldalán egy-egy percig főzünk, majd szűrőkanállal kiszedjük.
Nagyobb lábasban aranybarnára pirítunk 60 g cukrot, hozzáöntjük a maradék hideg, és a habgaluska főzésénél megmaradt leszűrt tejet, és felforrósítjuk.
Vékony sugárban, folyamatos keverés mellett beleöntjük a tojássárgás keveréket, és besűrítjük, vigyázva, hogy ne forraljuk fel.
Langyosra hűtjük a madártejet, poharakba töltjük és habgaluskákat halmozunk rá.
Megolvasztunk 2 evőkanálnyi (barna)cukrot, és a habgaluskákra csurgatva díszítjük a desszertet.

1 megjegyzés:

marisz57 írta...

A madártejet nem szeretem.
De azt ige, hogy "karamellás"-t írtál.
Ugyanis majdnem mindenki - Karamellesnek írta volna.
Pedig az alapszó: karamella, tehát helyesen karamellás.
Nem vagyok nyelvész, de ez már régóta kikívánkozott belőlem.