2013. február 11.

Csokoládés fánk



Ha Farsang alkalmából fánkot szeretnénk sütni, ezzel a csokis változattal is érdemes próbálkozni, a gyerekek imádni fogják.


Hozzávalók
50 dkg liszt
2,5 dl tej
4 dkg friss élesztő
5 dkg cukor
10 dkg vaj vagy margarin
4 tojássárgája
30 ml rum
fél citrom reszelt héja
1 kávéskanál vaníliakivonat
csipet só

A sütéshez
bő olaj

A csokoládémázhoz
20-25 dkg fehér csokoládé
3 evőkanál olaj

A díszítéshez
szórócukor

Egy dl langyos tejben pici cukorral felfuttatjuk az élesztőt. A többi hozzávalót tálba mérjük, hozzáöntjük a megkelt élesztőt és a maradék tejjel lágyabb kelt tésztát dagasztunk. Lefedve langyos helyen legalább duplájára kelesztjük.
Lisztezett munkafelületre borítjuk a megkelt tésztát, kicsit átgyúrjuk, és 1,5-2 cm vastagságúra nyújtjuk. Fánkszaggatóval fánkokat szaggatunk belőle, amit letakarva még 30-40 percet kelesztünk.
A fánkok közepét hüvelykujjunkkal benyomjuk és közepesen forró olajban sütjük úgy, hogy először a lyukas oldaluk kerüljön alulra. Fedővel lefedjük, majd kb. egy perc után megfordítjuk a fánkokat és a másik oldalukat is pirosra sütjük, ekkor már fedő nélkül.
Szűrőlapáttal kiszedjük a fánkot és langyosra hűtjük.
Vízgőz felett megolvasztjuk a csokoládét az olajjal, belemártjuk a fánkokat, majd szórócukorral megszórjuk.
A fehér csokoládé ízlés szerint étcsokoládéval helyettesíthető.

Nincsenek megjegyzések: