2014. július 7.

Sárgabarackdzsem




Hozzávalók 10 db 540 ml-es befőttesüveghez

5 kg teljesen érett (puha) sárgabarack, hámozva, mag nélkül mérve
1, 8 kg cukor
5 csomag vaníliás cukor
4 csomag Dr.Oetker 2:1 zselésítő


Nagyobb fazékban vizet forralunk és a barackokat több adagban beleeresztjük. A gyümölcs érettségétől függően adagonként 30-60 másodpercig a forró vízben hagyjuk őket, majd szűrőkanállal kiszedjük.
Ha langyosra hűltek, lehúzzuk a héjukat és eltávolítjuk a magokat. Érdemes ezt a műveletet gumikesztyűben végezni, mert a bőrt és a körmöket nagyon elszínezi a gyümölcs húsa.
A fenti módon előkészített sárgabarackot (még mindig gumikesztyűben) kézzel alaposan összenyomkodjuk.
Ha teljesen homogén, gyümölcsdaraboktól mentes dzsemet szeretnénk, botmixerrel vagy húsdarálóval is dolgozhatunk.
Lemérjük a gyümölcsvelőt és 1,2 kilogrammonként 35 dkg cukrot, 1 csomag vaníliás cukrot és egy csomag 3:1 arányú zselésítőt adunk hozzá.
Időnként megkeverve felforraljuk, majd forrástól számított 3-4 percig forraljuk.
A kész dzsemet forrón csírátlanított üvegekbe töltjük és lezárjuk.

1 megjegyzés:

Blogkonyha írta...

Nagyon szép a színe! Én is meghámozom. Csak úgy marad világos. Éppen tegnap lettem készen vele. 22 üveg.