2015. május 22.

Marhapörkölt juhtúrós sztrapacskával





Hozzávalók 6 személyre

A marhapörkölthöz
1,5 kg marhalábszár
3-4 evőkanál olaj vagy 1 púpozott evőkanál zsír
1 nagyobb vöröshagyma
1 csapott evőkanál őrölt pirospaprika
0,5 dl vörösbor
őrölt fekete bors
őrölt kömény

A sztrapacskához
50 dkg liszt
2 nagyobb krumpli
1 evőkanál só
víz
2 evőkanál olaj
20 dkg juhtúró


A zsiradékon aranysárgára pirítjuk az apróra vágott vöröshagymát, rászórjuk a pirospaprikát és azonnal felöntjük 1 dl vízzel.
Rátesszük az előzőleg felkockázott húst, sózzuk, és lassú tűzön, félig lefedve puhára pároljuk. Az időközben elpárolgó vizet, ha szükséges apránként pótoljuk. 
Mielőtt teljesen átpuhul, a vörösbort is hozzáadjuk, végül a kész pörköltet borssal és köménnyel ízesítjük és ha kell, még sózzuk.
A sztrapacskához a lisztet a sóval elkeverjük. Meghámozzuk a krumplikat és krumplireszelőn ráreszeljük a lisztre. Annyi vízzel, hogy nokedli sűrűségű tésztát kapjunk, elkeverjük.
Több, kisebb adagban forrásban lévő vízbe szaggatjuk. Ha a galuskák felemelkednek a főzővíz felszínére, szűrőkanállal tálba szedjük.
Óvatos mozdulatokkal összeforgatjuk az olajjal és a juhtúróval,és a pörkölt mellé kínáljuk.

Nincsenek megjegyzések: