2015. május 7.

Pásztorpite - Shepherd's pie




A pásztorpite egy tradicionális angol egytálétel, amit érdemes kipróbálni, mert nagyon finom.
Hagyományosan nem teszünk sajtot a tetejére, de nálunk a gyerekek így jobban kedvelik, ezért általában így készül.


Hozzávalók

A raguhoz
50 dkg darált hús
1 nagyobb sárgarépa
15 dkg zöldborsó
1 evőkanál paradicsompüré
0,5 dl vörös bor (elmaradhat)
1 vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
2-3 evőkanál olaj

őrölt bors
1 csokor friss vagy 1/2 kávéskanál szárított kakukkfű

A krumplipüréhez
50 dkg krumpli (tisztítva mérve)
1 dl tej
5 dkg vaj


A tetejére
5 dkg reszelt sajt

A kockára vágott vöröshagymát és a reszelt fokhagymagerezdet az olajon kicsit megfuttatjuk.
Hozzáadjuk az apróra vágott sárgarépát és a zöldborsót, majd az egészet pár percig kevergetve pároljuk.
Rátesszük a húst, a paradicsompürét, a fűszereket és félig lefedve, lassú tűzön 40-50 percig rotyogtatjuk a ragut.
A krumplit enyhén sós vízben puhára főzzük. A főzővizet leöntjük róla, és a tejet és a vajat hozzáadva pépesre törjük.
Sütőtál aljába terítjük az elkészült ragut, majd befedjük a krumplipürével.
Tetejére szórjuk a sajtot és betoljuk a sütőbe, ahol 20-25 perc alatt készre sütjük.

9 megjegyzés:

Bodzás Vendégház írta...

Jól hangzik.
Nem kevés mosogatnivalót látok lelki szemeimmel...:)))Hááát...valamit valamiért.

Citromhab írta...

Egy lábosban készült a ragu, egy kisebb fazékban pedig a krumpli (ebben is törtem össze), plusz a sütőedény, amiben összeraktam. Ezt nem nevezném túl sok mosogatnivalónak, de kinek hogy...:-)

monjo accessories írta...

Nagyon finom lett, köszönöm a receptet. Furcsának tartottam első olvasáskor a sajtot, de illik hozzá.

Unknown írta...

Szia!
Egy olyan kérdésem lenne, hogy ez mekkora adag? Mekkora edényben sütöd? Még eléggé kezdő vagyok főzésben, ezért nehezen tudom megállapítani a mennyiségeket. És még annyit szeretnék, hogy a paradicsom esetleg kihagyható belőle? Előre is köszönöm a válaszokat! :) Egyébként nagyszerű a blogod, sokat járok ide, főleg a remek sütemények miatt. :)

Citromhab írta...

Szia!

30x22 cm a kerámiatál mérete, amiben sütöttem ezt az ételt.
A paradicsom kihagyható belőle, de akkor helyette használj egy kis őrölt piros paprikát, különben eléggé színtelen lesz a ragu.

Örülök, hogy tetszik a blog, köszönöm szépen a dicséretet:-)

Magnolia írta...

Shepherd's pie, csak egy kicsit másképp! De azért isteni finom, és egyszerű :)

Névtelen írta...

Az egyik hölgy írta -nem kevés mosogatni valót lát " már bocsi" de ha a család elé egy jó ízű kaját tálalok és még meg is köszönik, kit érdekel hogy mennyi mosogatni való van vele . Nálunk nagy kedvenc a Pásztor pite, és pikk pakk kész van.

Citromhab írta...

Kedves Névtelen, egyetértek:-)

HDE írta...

Nagyon finom, mi imádjuk, sokszor elkészítettem már. A mosogatni való meg tényleg elenyésző :-)