2016. január 14.

Sertéspörkölt zöldborsóval





Hozzávalók 4 személyre

1 kg sertéscomb
20 dkg zöldborsó
1 vöröshagyma
olaj vagy zsír
1 evőkanál őrölt pirospaprika
2 evőkanál tejföl

őrölt fekete bors

A galuskához
50 dkg liszt
2 tojás
1 evőkanál só
kb. 3,5-4 dl víz
3-4 evőkanál olaj

A zsiradékon aranysárgára pirítjuk az apróra vágott vöröshagymát, rászórjuk a pirospaprikát és azonnal felöntjük 1 dl vízzel.
Rátesszük az előzőleg felkockázott húst, sózzuk, és lassú tűzön, félig lefedve puhára pároljuk. Az időközben elpárolgó vizet, ha szükséges apránként pótoljuk. 
Mielőtt teljesen átpuhul, a zöldborsót is hozzáadjuk. A kész pörköltet őrölt borssal ízesítjük, belekeverjük a tejfölt és ha kell, még sózzuk. 
A galuskához a lisztet a sóval és a tojásokkal nagyjából összeforgatjuk, majd annyi vízzel, hogy lágy, könnyen szaggatható tésztát kapjunk, elkeverjük.
Több, kisebb adagban forrásban lévő vízbe szaggatjuk a masszát. Ha a galuskák felemelkednek a főzővíz felszínére, szűrőkanállal tálba szedjük és az olajjal elkeverjük.

Nincsenek megjegyzések: