2016. szeptember 17.

Csokitorta pillangókkal születésnapra





Azt hiszem, a címben minden fontos információ szerepel erről a tortáról, még annyit, hogy egy hároméves kislánynak készült sok szeretettel:-)


Hozzávalók 18 cm-es tortaformához

A piskótalapokhoz
3 tojás
9 dkg liszt
3 dkg kakaópor
6 g sütőpor
12 dkg cukor
24 ml olaj

A hagyományos vajas krémhez
25 dkg szobahőmérsékletű vaj
25 dkg porcukor
3 evőkanál kakaópor

A tetejére
8 dkg étcsokoládé
1 teáskanál olaj

1 csomag Smarties csokigolyó

A torta oldalára
csokoládédara

A cukorpillangókhoz
1 kisebb tojásfehérje
15 dkg porcukor
ételszínezék

A piskóta hozzávalóit három részre osztjuk és egyenként három lapot sütünk belőle az alábbiak szerint.
A tortaforma alját sütőpapírral béleljük, a sütőt 180 fokra melegítjük.
A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjéből kemény habot verünk, majd hozzáadjuk a cukrot és tovább verjük addig, amíg fényes és még keményebb habot nem kapunk.
Ekkor hozzáadjuk a tojássárgáját és az olajat és újra elkezdjük verni, de csak addig, amíg egynemű nem lesz az egész.
Óvatosan beleforgatjuk a lisztet, amiben előzőleg elkevertük a sütőport és a kakaóport, majd a masszát a formába simítjuk és betoljuk a sütőbe.
8-10 perc alatt megsütjük.
A krém hozzávalóit először kikeverjük, majd elektromos habverővel habosítjuk és megtöltjük vele a tortát, illetve a torta oldalát és tetejét is bevonjuk vele.
A csokoládét az olajjal vízgőz felett megolvasztjuk és óvatosan a torta tetejére simítjuk. Mielőtt megdermedne a csokoládé, körben kirakjuk a színes drazséval.
Végül a torta oldalát csokidarával díszítjük és a pillangókat is elhelyezzük rajta.

A pillangók készítése:
Előző nap készítjük, hogy teljesen megszilárduljon. Kemény habot verünk a tojásfehérjéből meg a porcukorból. Színes pillangók esetén kevés ételfestékkel színezzük a habot, majd zacskóba töltjük. Apró lyukat vágunk a sarkán, és tetszőleges sablon segítségével (amit kirajzolunk és a fólia alá helyezünk) pillangókat rajzolunk egy fóliára. Másnap nagyon óvatos mozdulatokkal leválasztjuk őket a fóliáról.

Nincsenek megjegyzések: